”Jag känner mig så konstig...”

Ett autentisk samtal som utspelar sig mellan en larmoperatör och en äldre hemmaboende person med trygghetslarm.

Larmet blinkar till. En signal som alla andra men det här samtalet ska visa sig bli ett samtal som sätter avtryck under min tid på Tunstall Trygghetscentral. När jag svarar anar jag inte att det är början på ett samtal som kommer pröva min förmåga att agera snabbt och säkert och det kommer att lämna ett djupt intryck hos mig.



Över 20.000 äldre personer drabbas varje år av stroke

maj 12, 2025

Larmet kopplas fram, och jag hör en tveksam röst i andra änden:
– Hej, jag känner mig så konstig. Jag vet inte riktigt vad som händer, säger brukaren.
Det finns något i personens röst som får mig att skärpa mina sinnen lite extra. Det låter inte akut men erfarenheten säger mig att något kan vara fel. Jag tar ett djupt andetag och börjar ställa frågor för att förstå situationen.
– Hur känner du dig konstig? På vilket sätt?
– Jag vet inte riktigt, men något känns inte rätt i kroppen, svarar personen.
Min puls ökar. Orden väcker en instinkt. Förvirring, vaga beskrivningar och en känsla av att något inte stämmer kan vara tidiga tecken på en stroke. Jag måste snabbt samla in mer information för att avgöra om det är läge att larma ambulans.
– Har du känt så här förut?
– Ja, faktiskt. Jag hade en stroke för ett tag sedan och det känns lite som det gör nu.
Nu måste jag agera metodiskt så som jag lär mig. Det sitter i ryggmärgen vilka frågor som jag ska ställa. Jag ber personen hålla upp sina armar ovanför huvudet medan jag räknar till tio. Jag lyssnar noga medan hen berättar att det går bra, men hon lägger till att vänsterarm känns lite konstig. Trots att personen klarar övningen är jag nu säker: jag måste se till att få professionell hjälp.

En balansgång mellan trygghet och akuta beslut

När jag berättar att jag ska ringa SOS reagerar brukaren med tveksamhet.
– Nej, det går inte. Jag har inga kläder på mig, personal måste komma först!
Som larmoperatör är min uppgift större än att koppla vidare samtal – vi är här för att skapa trygghet i kritiska ögonblick. Jag förklarar lugnt att jag även kan larma hemtjänstpersonalen, som kan hjälpa honom att förbereda sig och klä på sig innan ambulansen kommer.
– Okej, om du tror det, säger brukaren till slut. Jag litar på dig.
De orden betyder mycket för mig. Att någon i en mycket sårbar situation, har fullt förtroende för mig. Det är en känsla som inte går att beskriva.

En livlina i vardagen – Tunstall Trygghetscentral

När samtalet avslutas och hjälpen är på väg, känner jag ett lugn sprida sig genom kroppen. Brukaren har tackat flera gånger och berättar att han känner sig trygg med hur jag hanterat situationen. Efteråt sitter jag kvar en stund och reflekterar. Det här samtalet var speciellt, inte bara för att jag gjorde skillnad i någons liv, utan också för att det påminner mig om vikten av det arbete vi gör på Tunstall Trygghetscentral.
Vi är mer än en larmcentral. Vi är en livlina i vardagen för tusentals människor. När någon trycker på sin larmknapp kan det vara starten på ett livsavgörande samtal. Och det är just det som gör vårt arbete så viktigt och meningsfullt. Ett nytt larm kommer in och jag svarar:
- Hej det är Amanda på Tunstall Trygghetscentral, hur kan jag hjälpa dig?

Varje år drabbas omkring 20.000 personer över 70 år i Sverige av stroke.* Vid en stroke är tiden helt avgörande: ju snabbare personen får vård, desto större är chansen att överleva och återhämta sig utan allvarliga men. Snabb hjälp räddar liv och minskar risken för långvariga funktionsnedsättningar. För äldre som bor själva är därför teknik som trygghetslarm, fall- och rörelsedetektorer ett avgörande komplement i hemmet – de kan larma direkt vid en misstänkt stroke, även om personen själv inte kan ropa på hjälp. Stroke är ett samlingsnamn för sjukdomar som orsakas av en blodpropp eller blödning i hjärnan. Delar av berättelsen har ändrats för att garantera brukarens anonymitet.

Källor: Socialstyrelsen: Hjärtinfarkt och stroke – Statistik om vård och insatser
1177 Vårdguiden: Stroke – snabbt omhändertagande avgörande

Tunstall Trygghetscentral

Tunstalls Trygghetscentral erbjuder tillsyn dygnet runt - årets alla dagar. Vård- och omsorgsverksamheter sparar resurser samtidigt som brukarna tryggas.

Läs mer

Trygghetstelefon | Tunstall Lifeline Digital

Nyhet! Tunstall Lifeline Digital är en användarvänlig och skalbar trygghetstelefon som erbjuder användaren en säker, trygg och framtidssäkrad lösning.

Läs mer

Larmsändare TX4

Effektiv aktivering av larm. Larmsändaren är en larmknapp som bärs på handleden eller runt halsen.

Läs mer