Dagligen tar Trygghetscentralens larmoperatörer emot larm från äldre och kroniskt sjuka runt om i Sverige. Läs Jockes berättelse om jobbet på Sveriges största Trygghetscentral.Personalen på Tunstalls Trygghetscentral skapar trygghet dygnet runt

maj 19, 2021

På Sveriges största Trygghetscentral jobbar 140 dedikerade larmoperatörer som tar emot larm och samtalar med äldre och kroniskt sjuka. Stöd och hjälp från Trygghetscentralens personal skapar trygghet i vardagen – dygnet runt. 

Trygghetscentralen tar emot larmsamtal från äldre och kroniskt sjuka som fått beviljat trygghetslarm av sin kommun. Larmens innehåll varierar och kan vara akuta men också handla om att någon känner sig ensam och vill prata lite. Alla inkommande larm besvaras och hanteras.

”Det kan handla om allt möjligt. Frågor om när hemtjänsten kommer med maten, vilket väder det är ute eller någon som bara vill prata lite. Alltså frågor som inte kräver akut åtgärd, bara empati och omtanke.”, berättar Ulrika Björn som är chef för Trygghetscentralen i Örebro.

Jocke lyssnar på det som inte sägs

Jocke jobbar på Tunstalls Trygghetscentral som larmoperatör. Dagligen tar han emot larm från äldre och kroniskt sjuka runt om i Sverige.

”I dag har jag tagit emot larm från äldre som behövt hjälp med att exempelvis uppsöka toalett samt bli förflyttade till rullstol men även en som undanber hemtjänstens insatser under dagen. En äldre ville enbart prova om larmet fungerade, vilket det gjorde.”

Jocke berättar vidare om ett larm som han kommer bära med sig från tiden då han började jobba som larmoperatör och det var en fallolycka.

”Det var en man som lyckades trycka på sin larmknapp och kom fram till mig. Jag kunde höra i bakgrunden att han ropade på hjälp, men det var väldigt svagt. Jag valde att ringa till mannens bostad där en anhörig svarar.”, beskriver Jocke

”Det visade sig att den äldre mannen hade trillat utanför sin bostad och slagit sig i huvudet. Den anhöriga på plats var allt för medtagen och kunde inte själv ringa ambulans. Jag tog därför all information och såg till att rätt hjälp tillkallades.” avslutar Jocke.

Jocke fortsätter berätta att personalen på Trygghetscentralen är lyhörda och lyssnar på det människor kanske inte säger. Det kan handla om att lyssna på andningen eller att en person låter annorlunda än den brukar.

”Även om vi får in många larm lär vi känna människorna bakom larmet. Vi skapar kontakt även om vi inte ser varandra, speciellt i dessa pandemitider, så blir vi deras länk till samhället och bidrar till mindre ensamhet.”

Jocke avslutar med att säga att han älskar sin arbetsplats och kollegor.

”Det är meningsfullt och samtidigt hjälper vi våra nära och kära på ett helt annat sätt som ger dem mer frihet och kvalitativ livsstil. Jag brinner för det jag gör och det gör mina kollegor också.”


Vi på Trygghetscentralen är lyhörda och tar in information genom att lyssna på det brukaren kanske inte säger. Det är meningsfullt och samtidigt hjälper vi våra nära och kära på ett helt annat sätt som ger dem mer frihet och kvalitativ livsstil. Jag brinner för det jag gör och det gör mina kollegor också.

Jocke, larmoperatör på Tunstalls Trygghetscentral


Nyhetsbrev

Missa inte det senaste från Tunstall, registera dig här och få våra nyhetsbrev.

Läs mer

Trygghetscentral

Vår trygghetscentral erbjuder tillsyn dygnet runt - årets alla dagar. Trygghetscentralen tar emot samtal från 160 kommuner och har totalt 84 000 anslutningar.

Läs mer

Om Tunstall

Vi erbjuder ett brett utbud av vård- och omsorgslösningar som är anpassade att ge människor i behov av vård och omsorg bättre livskvalitet

Läs mer