Gustaf Heverius är Bid Manager på Tunstall och har under många år arbetat med både den tekniska delen kopplat till funktionalitet men också det kommersiella. Han är specialist på att hantera anbud och att arbeta med processen.
I sitt arbete träffarGustaf många regioner och kommuner. Och just tuffa upphandlingskrav driver utveckling. Han gör trendspaningar dagligen där han tittar på de makroekonomiska faktorerna som sker så som exempelvis en åldrande befolkning. 2050 kommer befolkningsgruppen över 80 år att växa från 6% till hela 10% av Sveriges befolkning.
- Det är en superstor utmaning som samhället har att hantera. Tillsammans med våra kunder och deras krav och utmaningar, har vi som leverantör en stor möjlighet att kunna hjälpa till. En trygghetstelefon är enligt mig helt avgörande för att en brukare ska kunna bo hemma längre, säger Gustaf.
Inte bara Sverige utan faktiskt hela världen står inför samma utmaning. Den förbättrade hälsan bland äldre och en medveten politik att styra mot att fortsätta bo kvar hemma genom möjligheter till bostadsanpassning, hemtjänst och hemsjukvård, har minskat byggandet av särskilda boenden.
Trygghetstelefonen Lifeline Digital är hjärtat i ett säkert hem
Av flera skäl är Lifeline Digital grunden till ett tryggt och säkert boende för äldre och kroniskt sjuka:
- En trygghetstelefon ger användaren en känsla av säkerhet i sitt eget hem. Vid en nödsituation kan de enkelt kontakta vårdpersonal med ett knapptryck.
- Den möjliggör snabb kommunikation med vårdpersonal, vilket kan vara avgörande vid akuta situationer.
- Den hjälper äldre och personer med funktionsnedsättning att leva självständigt, samtidigt som de har tillgång till hjälp när det behövs.
- Genom att ha en trygghetstelefon kan man snabbt få hjälp och därmed minska risken för allvarliga konsekvenser vid olyckor eller sjukdom.
Vad är den digitala larmkedjan och vad innebär den?
Den digitala larmkedjan börjar med en digital trygghetstelefon som brukaren har hemma hos sig tillsammans med en larmknapp. Väldigt förenklat så är det så att när man behöver hjälp så trycker man på sin larmknapp. Larmet kopplas via trygghetstelefonen till en larmoperatör som tar emot samtalet, gör en bedömning och ser till att hjälp sker om så behövs. Det är den digitala larmkedjan.
Hela vårdkedjan inkluderar alla; från den hemmaboende till personal, till teknisk personal, till larmoperatören. Alla personer som på något sätt har att göra med tjänsten. Vi skapar således nytta för alla involverade i vårdkedjan.
Vad gäller den digitala larmkedjan är det tydligt att trygghetstelefonen blir en av nyckelfaktorerna. Den är möjliggöraren för att skapa ett tryggt boende, en självständighet och ett sätt att kunna kalla på hjälp när man verkligen behöver det.
Vi utvecklar tjänster som är pålitliga, beprövade och säkra. Detta innebär att trycket på vård- och omsorgspersonal minskar såväl som trycket på särskilda boenden ute i kommunerna. Till trygghetstelefonen Lifeline Digital kan du koppla en stor mängd sensorer för att underlätta vid akuta situationer och som exempel har vi nyligen har vi lanserat en rökdetektor.
Varför två SIM, när vi har roamande SIM?
Vi har under många år använt oss av roaming i våra trygghetstelefoner för att leverera en trygg, digital larmkedja. Genom att inkludera Dual SIM i den digital larmkedjan så kan vi minska oron för vår äldre men vi kan också underlätta för vård- och omsorgspersonal.
Med ett traditionellt roamande SIM har trygghetstelefonen möjlighet att roama över till ett annat nätverk vid lokala driftstörningar hos den mobiloperatören. Men i de fall driftstörningen är hos SIM-leverantören/operatörens core-nät, och därmed påverkar alla SIM-kort, oavsett vilket operatör man roamar på - då kan lösningen vara att byta SIM, vilket Tunstall Dual SIM möjliggör.
Rent konkret för en kommun innebär det att antingen levereras trygghetstelefonen med ett Dual SIM-kort eller så uppdateras befintlig trygghetstelefon med ett nytt Dual SIM-kort.
Vilket värde skapar Dual SIM?
Kommunikationen är det absolut viktigaste. Det spelar ingen roll hur avancerad tjänsten är om inte larmet kan sändas när det behövs. Med utvecklingen av tjänsten Dual SIM för trygghetstelefonen Lifeline Digital har vi tagit ett stort kliv framåt för att eliminera den risken. Detta innebär minskad oro för brukare och anhöriga.
Även ett kort avbrott i uppkopplingen kan innebära stora risker och leda till att hjälpen dröjer vid en situation där snabb hjälp behövs, exempelvis vid ett röklarm eller vid en fallolycka. Det finns potentiella kostnadsbesparingar för kommuner genom minskat behov av extrainsatser och krisberedskap.
- Det glädjer mig att Tunstall använder ny teknik för att ta fram nya, smarta lösningar, avslutar Gustaf. Vi var först ut på marknaden med en Dual SIM-lösning i samarbete med Telenor IoT. Vår unika kompetens i vårt globala teknikutvecklingsteam gör att vi ligger i framkanten inom digital välfärdsteknik. I framtiden kommer nya upphandlingskrav som kommer att fortsätta driva utvecklingen framåt och då kommer vi vara med och stötta både den enskilde individen och Sveriges alla kommuner.
Källa: Allt fler 80+ i befolkningen - Boverket